«Αδελφές Papin» στο «Αγγέλων Βήμα» κάθε Πέμπτη στις 20:00.

Papin2Οι «Αδελφές Papin» είναι οι νέες «Δούλες» της Αβδελιώτη

Η θεατρική αφήγηση της ιστορίας των Papin ξεκινά με τις δύο γυναίκες να βρίσκονται ανέκφραστες στο κέντρο της ελαφρώς φωτισμένης σκηνής. Ενώ από τα ηχεία του θεάτρου ακουγόταν μια βραχεία παρουσίαση των δύο γυναικών (όνομα, ηλικία, καταγωγή) και του εργασιακού τους status ως οικειακών βοηθών (τρόποι καλής συμπεριφοράς. Καθημερινό πρόγραμμα εργασιών, ωράριο εργασίας).

Η εισαγωγή, αν και ολιγόλεπτη, δημιούργησε με γλαφυρότητα την γενική εικόνα της ζωής των αδελφών ως υπηρέτριες. Θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος πως. Ισως και να προϊδέασε το κοινό για το ποιες θα μπορούσαν να είναι και οι αιτίες που τις οδήγησαν στο φονικό των αφεντικών τους. Δίνοντας εκτός των άλλων και μια ταξική ερμηνεία στο έγκλημα.

Papin1

 Ερμηνευτικά, και οι δύο ηθοποιοί

υποστήριξαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ηρωίδων τους, με την Μαίρη Άσπρου να είναι κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της παράστασης ψυχρή και ψύχραιμη στην αφήγησή της. Ενώ η Ανδρονίκη Αβδελιώτη με μια πιο συναισθηματικά φορτισμένη ερμηνεία τόνισε την εξάρτηση της ηρωίδας της από εκείνη της κα. Άσπρου.

Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη δεν περιορίστηκε στον ρόλο της επί της σκηνής. Αλλά υπέγραψε εκτός από το κείμενο και την σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία επικεντρώθηκε μαζί με το λιτό σκηνικό που θύμιζε σκοτεινό γραφείο ανακρίσεως, να βοηθήσει την αφήγηση των δύο γυναικών.
Οι «Αδερφές Papin».

υπήρξε μια παράσταση που θέλησε, πρωτίστως, να εξερευνήσει την ψυχοσύνθεση των δύο αδερφών. Οπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις εμπειρίες των πρώτων χρόνων της ζωής τους και των συνθηκών εργασίας τους. Και δευτερευόντως τις καθ’ αυτές συνθήκες του εγκλήματός τους. Επιδιώκοντας, λοιπόν, να σκιαγραφήσει το ποιόν των δύο χαρακτήρων το κείμενο της Ανδρονίκης Αβδελιώτη έδωσε έμφαση στο οικογενειακό και ψυχολογικό τους υπόβαθρο.

Κατ’ εμέ, ήταν άκρως επιτυχημένη η επιλογή να στηθεί η παράσταση γύρω από την αφήγηση των γεγονότων από τα δύο κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης. Διότι, κατ΄αυτό τον τρόπο, οι θεατές είδαν την ιστορία από την οπτική των καθ’ ομολογίαν «κακών» της, οι οποίοι στάθηκαν μπροστά τους αποσκοπώντας να εξιστορήσουν τα γεγονότα και όχι να αθωώσουν τον εαυτό τους ή να δικαιολογήσουν τις βάναυσες πράξεις τους.Papin3
«Αδελφές Papin» στο «Αγγέλων Βήμα» κάθε Πέμπτη στις 20:00