Γιάννης Πουλόπουλος: Τα δυο άγνωστα τραγούδια του!

Γιάννης Πουλόπουλος, δυο άγνωστα τραγούδια από τη μοναδική συμμετοχή του στα χρόνια του ‘80

«Μεταξύ 1ης & 2ας Λεωφόρου, μπορούν όλα να συμβούν. Και μάλιστα, με τρόπο μουσικό, απροσδόκητο. Έτσι μάζεψα 10 μουσικές εμπειρίες μου και τις καταθέτω σήμερα εδώ, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, την πατρίδα μου. Ευχαριστώ όλους όσους μου παραστάθηκαν σ’αυτή τη δουλειά κι ιδιαίτερα το Γιάννη που τραγούδησε δυο απ’τα θέματα και το Δημήτρη που τα έντυσε με την ποίησή του. Θα’ θελα να’ ρχομαι συχνότερα στον τόπο μου και να εργάζομαι. Γιατί μεταξύ 1ης και 2ας Λεωφόρου, η μοναξιά μεγαλώνει ασφυκτικά.

Ο δίσκος αυτός, γράφτηκε για τη Μαργαρίτα. Την κόρη μου. Είναι δικός της. Εγώ, απλώς, αντέγραψα τα όνειρά της».

Γιάννης Πουλόπουλος Τα δυο άγνωστα τραγούδια του
Γιάννης Πουλόπουλος: Τα δυο άγνωστα τραγούδια του!

Μιχάλης Καρράς

Λόγια του συνθέτη Μιχάλη Καρρά στο οπισθόφυλλο ενός δίσκου με εννέα οργανικά και δυο μπαλάντες, σε στίχους του Δημήτρη Ιατρόπουλου, με ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 1986 από τη Minos, με τίτλο «Μεταξύ 1ης και 2ας Λεωφόρου». Η ενορχήστρωση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μιχάλη Καρρά με τον Χάρη Ανδρεάδη, ενώ στα νεότερα χρόνια δεν εκδόθηκε σε cd.

Οφείλω να ομολογήσω πως αυτός ο δίσκος είχε ξεφύγει της προσοχής μου και τον ανακάλυψα πρόσφατα, λίγο μετά τη «φυγή» του Γιάννη Πουλόπουλου, μελετώντας τη δισκογραφία του.

Γενικά, ο Γιάννης Πουλόπουλος δεν ήταν ο τραγουδιστής των πολλών συμμετοχών. Οι περισσότερες καταγράφηκαν στη δισκογραφία την περίοδο 1966 – 1975, ενώ η συμμετοχή του, με δυο τραγούδια, στον δίσκο του Μιχάλη Καρρά, αποτελεί τη μοναδική στα χρόνια του ’80.

Την εποχή της ηχογράφησης ο Μιχάλης Καρράς ζούσε ήδη 17 χρόνια στην Αμερική. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Ιατρόπουλος στο σημείωμά του στο οπισθόφυλλο: «Ο Μιχάλης Καρράς, ζει 17 χρόνια στην Αμερική. Δηλαδή, 17 χρόνια ζει η Ελλάδα μέσα του μ’έναν άλλο τρόπο σε δρόμους πυκνούς, πολύβοους, μοναχικούς. Αυτή η γκρίζα αγωνία του κέντρου της τεράστιας μεγαλούπολης, όπως η Νέα Υόρκη, βαφτίζεται κάθε πρωί στη γαλάζια πάχνη της ελληνικής ατμόσφαιρας. Έτσι, ο Μιχάλης, ένας περιοδεύων μουσικός μάγος, ένας ακούραστος ταξιδιώτης της μνήμης και της προσδοκίας, ζωγραφίζει τα μουσικά του βήματα, στις ατέλειωτες λεωφόρους του αμερικάνικου ονείρου. Εκεί, που η ταυτότητά του καθενός ισοφαρίζεται με μια κλήση παράνομης στάθμευσης. Ένα είναι βέβαιο όμως, μ’ αυτόν τον Έλληνα: Δεν σταθμεύει παράνομα στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Έχει το δικό του πάρκινγκ στα σκοτεινά γκαράζια του ελληνικού πενταγράμμου. Αναγκαστικά αγνός, σαν ξενιτεμένος, απέχει απ’τις ίντριγκες και τις μηχανορραφίες του χώρου και τοποθετώντας ένα τεράστιο χαμόγελο στο καθαρό του πρόσωπο και στη μουσική του, μας πλησιάζει με μιαν αληθινή καλημέρα. Κυρίες και κύριοι, μπροστά σας έχετε τον συνθέτη Μιχάλη Καρρά. Τα υπόλοιπα είναι δικιά σας δουλειά!»

Δημήτρης Ιατρόπουλος

Σεπτέμβρης 31 – Αθήνα 1986.

Η παραγωγή έγινε από τον Μιχάλη Καρρά και η ηχογράφηση στο studio «Sierra» από τον Άκη Γκολφίδη. Το εξώφυλλο με τις φωτογραφίες της Lucille Khornak επιμελήθηκε ο Χάρης Σπυρόπουλος.

Εκτός από το δίσκο του Μιχάλη Καρρά, το ένα από τα δυο τραγούδια με τον Γιάννη Πουλόπουλο, το «Μες στην πόλη αυτή λοιπόν», συμπεριλήφθηκε το 1988 και στον προσωπικό δίσκο του Πουλόπουλου «Όπου πας θα πάω». Οι στίχοι παραμένουν, δυστυχώς, ιδιαίτερα επίκαιροι…

To δεύτερο – και μάλλον προφητικό – τραγούδι είχε τίτλο «Το 2000» και ακουγόταν στο δίσκο και στην ορχηστρική εκδοχή του.
(Στο video προηγείται η εκτέλεση του Πουλόπουλου και ακολουθεί το ορχηστρικό).

Γιάννης Πουλόπουλος Τα δυο άγνωστα τραγούδια του!
Γιάννης Πουλόπουλος: Τα δυο άγνωστα τραγούδια του!

Πηγή: ogdoo

Βρείτε μας στο Google News και στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

POST MENOUME SPITI 3 1

cb52498b 1c0d 4f58 b73a f980c1e47d8b

Όλα Τα Τελευταία Νέα

POST MENOUME SPITI 3 1

Τόνι Σφήνος (Tonis Sfinos) – βιογραφία

Τόνι Σφήνος, βιογραφικό Μια από τις πιο ιδιαίτερες φιγούρες που γνώρισε τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, είναι αυτή του Τόνι Σφήνου. Ο γνωστός showman,...

Βιογραφία – Βιβή Βουτσελά

Βιογραφικό, Βιβή Βουτσελά Βιβή Βουτσελά, τα πρώτα ακούσματά της διαμορφώθηκαν από την παιδικά της ηλικία ,καθώς στο οικογενειακό της περιβάλλον υπήρχαν καλλίφωνα μέλη και ιδιαίτερη αγάπη...

Βιογραφία – Ιωάννα Βλάχου

Βιογραφικό, Ιωάννα Βλάχου Η Ιωάννα Βλάχου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα και είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια οικογένεια που η καλή μουσική έπαιζε κυρίαρχο ρόλο...
Send this to a friend