Lockdown: Οι ημερομηνίες κλειδιά για το άνοιγμα σχολείων, εστίασης και καταστημάτων

Τις τελικές αποφάσεις για άρση του lockdown θα τις πάρει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού εξετάσει τα δεδομένα.

Στον απόηχο της παράτασης του lockdown έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα έχουν κρίσιμες συσκέψεις για την άρση της καραντίνας καθώς μέχρι στιγμής όλα είναι ρευστά. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού εξετάσει τα δεδομένα.

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο ταυτόχρονα στον Δεκέμβριο και στη συνέχεια του χειμώνα, εξού και η ένωση του «παζλ» καθυστερεί. Στο φόντο υπάρχουν επιπλέον και οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τις συνέπειες της πρόωρης άρσης του lockdown με αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ακόμα και την παραμονή των Χριστουγέννων, εφόσον φύγουν περιοριστικά μέτρα από τις 7 Δεκεμβρίου. Τα συγκεκριμένα «καμπανάκια» του ECDC και αντίστοιχα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν περνούν απαρατήρητα από την κυβέρνηση, καθώς κεντρικός στόχος του Μητσοτάκη, όπως τον διαμηνύει στα στελέχη του, είναι «όλοι μας να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς». Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου ξορκίζει ένα νέο lockdown μετά τις γιορτές, με ειλημμένη την απόφαση για σκληρές απαγορεύσεις (στις μετακινήσεις, στις συναθροίσεις κ.λπ.) όλο τον ερχόμενο μήνα – ή και στον Ιανουάριο.

Ημερομηνίες – κλειδιά για σχολεία, εστίαση και καταστήματα

Πάντως, είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης να ανοίξει το συντομότερο τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, με ημερομηνία – στόχο την 7η Δεκεμβρίου και μερικές ημέρες μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Για το άνοιγμα των σχολείων αρχές Δεκεμβρίου διατυπώνονται προς το παρόν επιφυλάξεις από κάποιους ειδικούς, ενώ από την κυβέρνηση δρομολογούν άμεσα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων σε μαθητές, προκειμένου να διερευνηθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Η εκπαίδευση είναι μία από τις πιο δύσκολες «εξισώσεις» που τίθενται επί τάπητος στις συσκέψεις.

Άλλη μία, ακόμα και πιο δύσκολη, είναι η εστίαση και μάλιστα, όχι μόνο για το πώς θα λειτουργήσει παραμονές των γιορτών, αλλά και για το αν θα πρέπει τελικά να «απελευθερωθεί» στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Γιατί το σενάριο των Χριστουγέννων χωρίς εστιατόρια και καφέ δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι, όπως λένε οι πληροφορίες. Οσο για την «εξίσωση» του εμπορίου, καταστρώνεται ένας πρώτος χάρτης εξόδου με αρχή τα εποχικά μαγαζιά ή υπηρεσίες με ραντεβού όπως τα κομμωτήρια, έπειτα τα μικρά καταστήματα και τελευταία τα εμπορικά.

Όσον αφορά στα καταστήματα, τα μικρά ενδέχεται να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου με το μοντέλο αγορών «click away», ενώ τα μεγάλα εμπορικά στις 11 Ιανουαρίου.

Όλα όμως θα λειτουργούν με περιορισμό τετραγωνικών και παραδόσεις κατ’ οίκον όπου αυτό είναι εφικτό.

Σύμφωνα με τα «ProtoThema», από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, όμως όχι με χρονοδιαγράμματα όπως είχε γίνει με τη «γέφυρα ασφαλείας» στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτή τη φορά ο οδικός χάρτης αργόσυρτης και προσεκτικής άρσης απαγορεύσεων θα είναι υπό συνεχή αιρεσιμότητα. Αυτό δηλαδή που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να δώσει έγκαιρα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μια πρώτη «ορατότητα Δεκεμβρίου» και όχι τόσο να κουμπώσει αποφάσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη φράση του Μητσοτάκη ότι «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής θα αναφέρονται σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν επόμενα βήματά μας».

Βρείτε μας στο Google News και στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

POST MENOUME SPITI 3 1

Όλα Τα Τελευταία Νέα

cb52498b 1c0d 4f58 b73a f980c1e47d8b

POST MENOUME SPITI 3 1

Περισσότερα Άρθρα

Send this to a friend