Κορωνοϊός: Επιτάσσονται δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια στη Θεσσαλονίκη

Σε επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους προχωρά η κυβέρνηση

Η ανάγκη για κρεβάτια ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σταδιακά σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό.

Σε επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων και του προσωπικού τους προχωρά η κυβέρνηση και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, μετά το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο εξέπνευσε χθες στις 21.00. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, χθες για 12 συνεχόμενες ώρες δεν υπήρχε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ ελεύθερη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, καθώς με το που αδειάζει ένα κρεβάτι προκύπτει αμέσως η ανάγκη για νέα διασωλήνωση κρούσματος με κορωνοϊό

Σε ανακοινωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία. Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. 

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.  Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Κουτσιόπουλος: Θα επιτάξουμε όσες χρειαστεί

«Με τον ιδιωτικό τομέα συνεργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό, γιατί έχουν απορροφήσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και στη Θεσσαλονίκη. Αλλά έχουν απορροφήσει ασθενείς που έχουν άλλα νοσήματα. Κι αυτό έγινε για να αδειάσουν κλίνες του ΕΣΥ και να μετατραπούν σε covid. Αυτή η στιγμή όμως επειδή στο εθνικό σύστημα υγείας έχουμε εξαντλήσει τα πάντα, υπάρχει ανάγκη στη Θεσσαλονίκη να βρούμε επιπλέον 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με covid και δόθηκε μια προθεσμία μέχρι χθες βράδυ, η οποία δεν έχει απαντηθεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γ. Κουτσιόπουλος.

«Αν ίσχυε ότι δεν μπορούν να το κάνουν, δεν θα τους το είχαμε ζητήσει», πρόσθεσε.

Όπως ανοίξαμε εμείς 1.200 κρεβάτια στη Θεσσαλονίκη και το ΕΣΥ κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτές τις ιδιαίτερα ψηλές απαιτήσεις, νομίζω ότι τώρα είναι δίκαιο να ζητήσουμε από τον ιδιωτικό τομέα να μπει σε αυτό τον αγώνα, να προσφέρουν και αυτοί, όχι ότι δεν έχουν προσφέρει. Πρέπει όμως να κάνουν και αυτός που φαντάζει για την δική τους πλευρά δύσκολο», υπογράμμισε ο κ. Κουτσιόπουλος.

«Υπάρχει νομοθεσία για την επίταξη των κλινικών. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η κλινική περνά στη διοίκηση του Δημοσίου καιλειτουργεί ως δημοσιο νοσοκομείο. (…) Όσα χρειαζόμαστε. Δηλαδή 200 κλίνες», πρόσθεσε.

Ιδιοκτήτες κλινικών: Γιατί αρνήθηκαν 

Τους λόγους που αρνήθηκαν τη διάθεση 200 κλινών στο υπουργείο Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό εξήγησε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός. «Το σκεπτικό είναι ότι δεν θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως είπε, στις ιδιωτικές κλινικές, είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. «Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση», πρόσθεσε ο κ. Σαραφιανός κι επισήμανε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο και τώρα τον Σεπτέμβριο ήταν να νοσηλεύουμε non covid ασθενείς. «Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο», τόνισε. 

Για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, είχαν  προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί δεν δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. «Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό.

Σημείωσε, βέβαια, ότι στην περίπτωση επίταξης, οι ιδιωτικές κλινικές θα συμμορφωθούν, ωστόσο επανέλαβε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Σαραφιανός.

«Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε ασθενείς non covid και από νοσοκομεία όμορων νομών, της Κατερίνης, της Βέροιας του Κιλκίς ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια, αλλά δεν έγινε δεκτό. Είμαστε 9 κλινικές στη Θεσσαλονίκη με 1.500-1.700 κλίνες. Μπορούμε να πάρουμε περίπου 1.000 ασθενείς. Το προτείναμε προχθές και μας απάντησαν ότι χθες το πρωί θα υπήρχε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν εκεί και τελικά επικράτησε η πρόταση της επίταξης. Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό. Σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο μας αποψίλωσαν το προσωπικό, πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλο το έμπεριο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία και μείναμε εμείς να ψάχνουμε για καινούριο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά», κατέληξε.

«Μας τιμωρείτε» – «Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν»

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι προχωρά σε επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ο κ. Κουτσιόπουλος είχε αντιπαράθεση με τον κ. Σαραφιανό.

«Δεν εγγυώμαι την ασφάλεια των ασθενών που είναι ήδη στο νοσοκομείο, αλλά και αυτών που θα έρθουν. Νομίζω ότι είναι τιμωρητικό επειδή ασχολούμαι με τα κοινά», είπε ο κ. Σαραφιανός στο Open, ενώ ο Γ.Γ του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος του απάντησε ότι: «Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανέναν. Πρέπει βρούμε 200 κλίνες για τους ασθενείς. Το ποιος εγγυάται και ποιος όχι, πιστεύω ότι οι ιδιωτικές κλινικές είχαν τη δυνατότητα με ασφάλεια να το κάνουν μόνες τους. Πιστεύουν ότι δεν μπορούν, όμως εγώ έχω αντίθετη άποψη. Επιλέξαμε δυο κλινικές που να έχουν τον αριθμό των κλινών που χρειαζόμαστε. Αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να πάμε σε περαιτέρω επιτάξεις».

Το έγγραφο του υπουργείου και η πρώτη αντίδραση των ιδιωτών

Συνολικά, σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω της μεγάλης διασποράς του φονικού ιού.

Νωρίτερα χθες, επεδώθη το σχετικό τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές, μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, να παραδώσουν άμεσα 200 κλίνες covid-19.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο προς τις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζητά άμεσα τις κλίνες, αλλιώς θα προχωρήσει σε επίταξη.

Βρείτε μας στο Google News και στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

POST MENOUME SPITI 3 1

Όλα Τα Τελευταία Νέα

cb52498b 1c0d 4f58 b73a f980c1e47d8b

POST MENOUME SPITI 3 1

Περισσότερα Άρθρα

Send this to a friend