Βερόνικα Δαβάκη: «πάμε να βρούμε λίγη θάλασσα»

Βερόνικα ΔαβάκηΜουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου – Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου

“Φτου Ξελευτερία” μου έγραψε ο αγαπημένος γραφίστας μας ο Γιάννης Βάμβουρας σε ένα mail του στη διάρκεια της κλεισούρας.

Οταν έγραφε ο Μάνος Ελευθερίου αυτούς τους στίχους (πρίν πέντε χρόνια μου το έδωσε) δεν υπήρχε κάν υποψία για την επίκτητη και ετεροχρονισμένη επικαιρότητα που αυτοί θα θα αποκτούσαν μέσα στόν υγειονομικού εγκλεισμό μας. Θυμήθηκα τα στιχάκια αυτά ένα πρόσφατο μελαγχολικό βράδυ που στά μπαλκόνια της γειτονιάς μύριζε ήδη Θάλασσα: Tο απόλυτο σύμβολο φυγής, ελευθερίας βλέμματος ψυχής και σώματος. Σύμβολο ακόμα ζωής, μεταφυσικής και ονειροπόλησης.

Τότε θυμήθηκα αυτό το τραγούδι.Αισθάνθηκα πως το είχα ανάγκη. Το είχα βέβαια αμέσως “πλησιάσει” μουσικά όταν το πρωτοπήρα από τον Μάνο Ελευθερίου. Το “ξαναέγραψα” όμως τώρα, λίγο με την μνήμη και λίγο με καινούργιες ιδέες. Το ηχογράφησα αμέσως με τον Γιάννη Λαμπρόπουλο. Στην αρχή μόνος τελείως, και στη συνέχεια από το σπίτι του ο σπουδαίος μουσικός Ευριπίδης Ζεμενίδης μου ηχογράφησε πρόσθετα η αντικατέστησε κανάλια νυκτών εγχόρδων.

Βερόνικα Δαβάκη «πάμε να βρούμε λίγη θάλασσα» 1
Βερόνικα Δαβάκη: «πάμε να βρούμε λίγη θάλασσα»

Η αντι-επικαιρότητα του τραγουδιού στην εποχή του “Μένουμε Σπίτι” δεν είναι πράξη αντίστασης αλλά φαντασιωτικής ομοιοπαθητικής απελευθέρωσης του τεράστιου ανομολόγητου πόθου γιά το καλοκαίρι, τη φυγή την χαμένη ελευθερία. Αλλά και η ελεύθερη χρήση του “απαγορευμένου” πλέον ήχου, τού ήχου που θα κάνουμε καιρό να ξαναζήσουμε ζωντανά, αυτόν του συγκεντρωμένου μεγάλου πλήθους συναυλίας, μου έδωσε άγρια χαρά, ζωή και ανάσα στον εγκλεισμό. Δηλαδή “μένουμε σπίτι” αλλά, διάβολε! ονειρευόμαστε ελεύθερα τη θάλασσα, την συνύπαρξη με το άγνωστο μεγάλο πλήθος. Κι έτσι τώρα που ανοίξαμε και πάλι, νάτο το τραγουδάκι μας !

Η φύσει αισιόδοξη και χαμογελαστή φωνή της Βερόνικας Δαβάκη είναι η ψυχή που κάνει το τραγούδι αυτό να θάλλει σαν ένα ταπεινό αρμυρίκι πάνω στην άμμο. Σαν μιά βαλίτσα σε ένα πόρτ-μπαγκάζ. Σαν τον εύθυμο χαιρετισμό από το φουγάρο ενός κατάφορτου από χαρούμενους επιβάτες πλοίου καθώς ο κατάμαυρος καπνός του εξαφανίζεται αμέσως στον γαλάζιο αιθέρα.

Οπως και να έχει, με ή χωρίς κορονοϊό, η ζωή μας περιέχει πάντα έναν αιώνιο εγκλεισμό ταυτόχρονα σαν εγγενή εφιάλτη και σαν φυσική ανάγκη, έναν εγκλεισμό φυσικό ή ψυχικό.

Η θάλασσα της ελευθερίας θα είναι πάντα η σωτηρία. Πάμε να βρούμε λίγη θάλασσα.

Ακούστε το τραγούδι:

Βρείτε μας στο Google News και στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Περισσότερα Άρθρα

Βαγγέλης Λελετζής: «Halfplugged Medley 2020»

Ο Βαγγέλης Λελετζής ταλαντούχος κυκλοφορεί ένα Halfplugged Medley Ο Βαγγέλης Λελετζής ο νεαρός και ταλαντούχος ερμηνευτής μας παρουσιάζει ένα...

Αγύριστο Κεφάλι: Δείτε το νέο σουρεαλιστικό video clip από τη Μαλού

Η Μαλού με το «Αγύριστο Κεφάλι» τραγουδάει (και χορεύει) για έναν έρωτα που δεν της έχει βγει σε καλό…

Ανδρέας Παπαδήμας: «Μέρες σκοτεινές» Νέο τραγούδι

Ο Ανδρέας Παπαδήμας, έρχεται με νέα κυκλοφορία Κυκλοφορεί από την B-otherside records το νέο single του Ανδρέα Παπαδήμα, από...

Konttra: «Τρελά Αισθήματα» Νέο τραγούδι

Οι «Konttra» μας συστήνονται με το πρώτο τους τραγούδι Οι Konttra μας παρουσιάζουν το νέο τους τραγούδι με τίτλο «Τρελά Αισθήματα»!

Δημήτρης Νέζης: είναι «Εν βρασμώ ψυχής»

Ο Δημήτρης Νέζης μας παρουσιάζει ακόμα ένα καινούργιο καλοκαιρινό hit Το 2020 μπορεί να είναι μία απαιτητική και διαφορετική...

Sin Laurent, Toquel: «Πιστόλι»

Sin Laurent και του Toquel κυκλοφόρησε το hit single και σαρώνει Το music video του hit single των Sin Laurent & TOQUEL μόλις κυκλοφόρησε!

Όλα Τα Τελευταία Νέα

cb52498b 1c0d 4f58 b73a f980c1e47d8b

Δείτε ακόμη

Send this to a friend