Βιογραφικό, Γεωργία Νταγάκη

Γεωργία Νταγάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Ρέθυμνο Κρήτης.

Οι παραδοσιακοί ήχοι του τόπου της είναι βαθιά εγγεγραμμένοι στο DNA της. Έτσι στα 12 της ξεκινά μαθήματα κρητικής λύρας και παράλληλα, σπουδάζει πιάνο, φωνητική, θεωρία και αρμονία της μουσικής αλλά και φωτογραφία, μία επίσης μεγάλη αγάπη της.

Αλλά η μουσική είναι αυτή που τελικά την κερδίζει. Από πολύ μικρή συνθέτει τραγούδια και παράλληλα ξεκινά να πειραματίζεται συνεχώς, μελετώντας ήχους, τραγούδια και μελωδίες από την παραδοσιακή μουσική ως τη rock, διαμορφώνοντας τελικά ένα πολύ ιδιαίτερο, πολύ προσωπικό μουσικό αποτύπωμα, τόσο σαν μουσικός όσο και σαν ερμηνεύτρια.

Σημαντικός σταθμός στην πορεία της που σηματοδότησε αυτή την προσωπική αναζήτηση ενός άλλου ήχου πέρα από τα καθιερωμένα, ήταν η συνεργασία της με τον θρύλο της rock σκηνής ERIC BURDON και τους Animals, με τους οποίους και πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2009 μια μεγάλη περιοδεία σε 25 πόλεις του εξωτερικού.

Μία συνεργασία που έδωσε την ευκαιρία στην Γεωργία Νταγάκη με την κρητική της λύρα να χαρίσει ελληνικό χρώμα σε μεγάλα τραγούδια της rock όπως τα: «The House of Rising Sun», «Don’t let me be misunderstood», «Mercy’s Hand», «Give me the night» αλλά και να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Πανσέληνος» διασκευασμένο και παιγμένο από τους Animals.

Η συνεργασία αυτή εκφράστηκε και δισκογραφικά με την Γεωργία να συμμετέχει στην ηχογράφηση 4 τραγουδιών στον δίσκο του Eric Burdon “Athens Traffic Live”.

Το 2009 κυκλοφόρησε μόνο στο εξωτερικό από την γερμανική εταιρεία world μουσικής «NETWORK MEDIEN» το album της «askardamykti» σε παραγωγή του Νίκου Ζούδιαρη, από το οποίο ξεχώρισε «Το Καράβι της φυγής» και παράλληλα πραγματοποίησε περιοδεία με τον Goran Brecovic ανοίγοντας την συναυλία του.

Στις σημαντικές επίσης συνεργασίες της επί σκηνής αξίζει να σημειώσουμε και αυτή με τους θρυλικούς Violent Femmes από την Αμερική. Από τα τέλη Σεπτέμβρη του 2014 κυκλοφορεί στο εξωτερικό ο πρώτος της προσωπικός δίσκος ”Φόβος” – ”Fobie” από την γερμανική εταιρεία Monopol Record, με έδρα το Βερολίνο.

Από τα τέλη του 2014 συμμετέχει στην παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» με πρωταγωνιστή τον Τάκη Χρυσικάκο, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς η Γεωργία Νταγάκη με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Aνάμεσα στα τραγούδια της παράστασης και η ‘Πετροπέρδικα’ τραγούδι που συμπεριλήφθηκε στο album ‘Phobie’-Φόβος.

Βιογραφια – Γεωργία Νταγάκη